Grotschilderingen

(afbeelding uit: De grot Chauvet, uitgever Jan van Arkel, 1995)

 

In de Ardèche bevinden zich schilderingen in de grotten van Chauvet, die zo’n 30.000 jaar oud zijn. De schilderingen zijn ontstaan vanuit een behoefte om kunst te maken met als inspiratiebron de wereld om de maker heen, de natuur, waarvan hij moest leven.

Ik vind het prachtig dat mensen kunst hebben gemaakt die volstrekt uniek is en met niets te vergelijken. Ze zijn verrassend goed getroffen, de lijven en koppen van deze beesten. De poten vonden de kunstenaars blijkbaar niet interessant, dat zijn vaak twee parallel lopende lijnen, soms met een vaag hoefje eraan.

Nee, het ging over de beweging, het vluchtende dier vangen. Als je het beest in beeld weet te vangen krijg je macht over het dier. Daar is in wezen ieder mens dat schildert mee bezig: de wereld om je heen vangen, zodat je er grip op krijgt.

De kunstenaars die in deze grotten tekeningen maakten waren gefascineerd door dieren, ze hielden van dieren, konden niet zonder, leefden ervan.

Oorspronkelijker kan een mens niet worden.

Ik hoef geen dieren te vangen en ze op een muur te fixeren, maar ik vraag me wel af hoe het is om de eerste te zijn die op het idee komt een tekening te maken. Zo uniek wil ik wel zijn. Iedereen die weleens een schilderij gemaakt heeft, begrijpt die wens.

Ik heb een poging gedaan me in te leven in de beweegredenen van de eerste kunstenaars.

 

Dit is het resultaat, mijn eigen grotschildering (80 x 120).

 

Leave a Comment

error: Content is protected !!